Installera WordPress

Dela

Om du vill göra din hemsida med det smidiga publiceringsverktyget WordPress ska du läsa vidare för här kommer vi visa dig hur du installerar WordPress på ett webbhotell via ftp. Du kan såklart bortse från denna guide om du har skaffat ett webbhotell som har en installerare för WordPress i kontrollpanelen eftersom du då självklart bör använda den.

Så installerar du WordPress på ditt webbhotell

 1. Ladda ner WordPress från WordPress.org och packa upp den på skrivbordet så att du får en okomprimerad mapp med WordPress.
 2. Skaffa ett ftp-program om du inte redan har ett. Görahemsida.com rekommenderar Filezilla.
 3. I kontrollpanelen på ditt webbhotell ska du se till att din domän är aktiv.
 4. Skapa en ny databas i kontrollpanelen. Välj ett lämpligt användarnamn för den och ett lösenord.
 5. Öppna Filezilla och fyll i användarnamnet och lösenordet för dina databaser. Information om vilken värd och eventuell port du ska välja hittar du på ditt webbhotell. Anslut.
 6. Klicka på mappen public_html i Fillezillas högra kolumn. Nu ser du en mapp med ditt domännamn, men om du inte gör det direkt så skrolla lite i kolumnen så dyker den upp.
 7. Välj skrivbord i Filezillas vänstra kolumn och öppna WordPressmappen. Markera alla filer i mappen (Ctrl + A) och dra över filerna till mappen med ditt domännamn. Vänta tills Filezilla har överfört alla filer.
 8. Knappa in hemsidans webbadress i din webbläsare. Nu får du fram info om att du håller på att installera WordPress. Klicka på ”Då kör vi”.
 9. Fyll i namnet för din nya databas samt användarnamnet och lösenordet för dina databaser. Klicka på
 10. Fyll i din webbplatstitel, användarnamn, e-post och välj lösenord. Allt det här kan du ändra på senare i WordPress. Klicka på installera så har du installerat WordPress inom några sekunder.
 11. Klart! Nu är det bara att logga in och börja göra hemsida. Inte så svårt, eller hur?