Välja domännamn

Dela

När du ska göra en hemsida är det viktigt att du väljer ett riktigt bra domännamn som antingen säger något om vad din hemsida handlar om eller som gör att folk kommer ihåg ditt domännamn. Domännamnet är samma sak som din hemsidas adress på nätet, alltså din webbadress.

Domännamnets uppbyggnad

Ett domännamn består oftast av två delar: en toppdomän som är den högsta nivån i domännamnsystemet (DNS) och som alltid ligger sist i domännamnet samt ett domännamn som du kan välja fritt, bara det inte är upptaget under den toppdomän du vill ha. Görahemsida.com:s toppdomän är .com och vårt självvalda domännamn är görahemsida.

Lite om toppdomäner

Det finns två olika sorters toppdomäner, nationella toppdomäner (ccTLD) och generiska toppdomäner (gTLD).

  • Nationella toppdomäner. De nationella toppdomänerna är knutna till ett visst land, Sveriges toppdomän är .se, men det går utmärkt att köpa nationella toppdomäner som är knutet till ett annat land, till exempel .de om du vill ha en tysk toppdomän.
  • Generiska toppdomäner. En generisk toppdomän är normalt inte knutet till något speciellt land. Klassiska toppdomäner är .com, .org och .net.

Välja toppdomän

.se. Om du ska ha en hemsida på svenska som riktar sig till besökare i Sverige är .se oftast det överlägset bästa valet eftersom den är välkänd i Sverige, visar att det handlar om en svensk hemsida och den ger ett seriöst intryck.

.com är en välkänd toppdomän som alla känner till och passar därför utmärkt både för dig som riktar dig till en svensk publik och för dig som vill nå internationella besökare.

.nu är en vanlig toppdomän i Sverige eftersom toppdomänen får en särskild betydelse för oss svenskar. Den säger till besökaren att göra något nu och passar därför bra när du vänder dig till svenska besökare.

. net är inte lika bra som ovanstående toppdomäner men är ändå en relativt bra toppdomän som många känner till.

.org är en välkänd toppdomän som från början mest användes av organisationer men som även används av andra idag.

. info funkar perfekt om du har en informativ hemsida.

.eu är en EU-domän som får alltfler användare och passar utmärkt om du riktar dig till besökare inom EU.

Om du ska inrikta dig på ett visst land utanför Sverige funkar det utmärkt att använda dig av landets nationella toppdomän.

Välja resten av domännamnet

Sökord i domännamnet. Om du vill informera någon om en hobby eller sälja en produkt kan det vara lämpligt att använda ett eller flera sökord i domännamnet. Den här hemsidan har valt sökorden ”göra hemsida” eftersom vårt syfte är att informera våra besökare om hur man gör en hemsida. Det är både informativt och gynnar placeringen på Google.

Varumärket i domännamnet. Om du vill ha en personligare hemsida eller vill bygga ett starkt varumärke kan det vara lämpligt att använda sig av ett personligt domännamn som även är lätt att komma ihåg. Möbelkedjan till exempel har ju IKEA.com som domännamn (och inte köpamöbler punkt toppdomän) och Isabella Löwengrip har skapat ett starkt varumärke genom att döpa sin blogg till Blondinbella.